Weemoed bij voorbaat

Wat lijkt het alweer lang geleden, de berenjacht. Jonge kinderen aan de hand van hun ouders, opgetogen bij de ontdekking van weer een beertje in een verborgen hoek van een raam. En wij die de beren – teruggevonden in vergeten kasten – hadden neergezet, keken vertederd naar het grut buiten.
De eerste keer dat we weer buiten op een terras genoten van een glas wijn en met een dik vest aan – het was nog net geen zomer – ook maar bleven eten.
Series kijken op de televisie en toen we dat zat waren de livestreams en televisieprogramma’s om makers en kijkers door deze tijd heen te helpen; het eerste livestreamconcert – en nog wel met Danny Vera -, de virtuele rondleiding door het Mauritshuis, het Nederlands Dans Theater, On Stage.  

En vooral de laatste maanden de ontmoetingen met kinderen en kleinkinderen in het park van Kasteel Oud Poelgeest, waar we coffee-to-go haalden toen bijna niemand nog het koffietentje had ontdekt. Waar grote kleinzoon Gijs ontdekte dat knoppen aan heggen blaadjes worden en zijn vader ons toevertrouwde dat er weer een baby bijkomt. Waar vanuit de kinderwagen kleine kleinzoon Jimi ons zijn eerste stralende lach cadeau deed.

Echt, ik word er weemoedig van omdat ik nu al het gemis voel van straks, ooit, wanneer het leven weer als vroeger is. Ik weet dat ik mijn herinneringen ga koesteren, herinneringen waarvan de glans nog mooier wordt met het verstrijken van de tijd. Het zal nog wel even duren, want virus Corona is een geduchte en taaie tegenstander. Ik kan niet wachten tot de prik in mijn arm is gezet en ik veilig ben. Dan stort ik me volop in het woeste nachtleven, wat ik nooit gedaan noch gemist heb.
Maar wat ik later ook weer doe, kan en mag, iets van nu neem ik met me mee.10 gedachten aan “Weemoed bij voorbaat”

 1. Je geeft heel mooi weer dat er genoeg te genieten valt voor je José en er verdieping in het genieten valt te bespeuren in deze tijd. Met andere woorden: Tel uw zegeningen. Voor sommige mensen een dooddoener maar wat word ik er gelukkiger van!
  Goed om dat positieve met ons te delen. Bedankt

 2. Fijn om de dag na deze akelige verkiezingen een positief verhaal te lezen! Het is even niet anders en genieten van de dingen die wel kunnen is ook kunst.

 3. Zo is het! Elk nadeel heeft een voordeel. Ben op dit moment ziek en zou in de “normale wereld “ nu niet kunnen werken. (Op de weg, met veel mensen)
  Nu alles digitaal gaat kan ik nog lekker mijn werk doen😃
  Natuurlijk voel ik mee met mensen waarvoor deze tijd een ramp is! Maar van alle situaties valt iets te leren!

 4. Jeetje José, wat leuk geschreven met de andere kijk op een moeilijke en spannende tijd.
  Zo zie je maar alles heeft twee kanten.
  Wat de tijd ook brengt, het is duidelijk dat jij er altijd iets van maakt. Je bent in ieder geval een bezige bij.
  Ik ben juist een luiaard geworden en zou een voorbeeld aan jou moeten nemen, chapeau! Gr., Betty

 5. Wat een leuke originele invalshoek!!
  Zo had ik het nog niet bekeken.
  Natuurlijk gaan straks, als alles achter de rug is, de eerste gedachten uit naar het verlies, de slechte herinneringen van degenen die zwaar ziek zijn geweest en de zaken die kapot gaan.
  Maar onvermijdelijk gaan we straks aan de koffietafel of op wat voor groepsgesprekplek dan ook, onstuitbaar goeie herinneringen ophalen aan het fenomeen coronacrisis. Iedereen wandelt, het leven is allemaal een beetje rustiger, spelletjes worden ergens diep achter uit de kast gegraven, lekker samen mopperen op de ontkenners (die lekker samen op de rest mopperen), het ontstaan van stiekeme subcultuurtjes, kleine groepjes in het klaslokaal en de rest op een scherm.
  We gaan er, naast de horror-herinneringen, inderdaad ook nog wel eens met een glimlach aan terugdenken!

 6. Ja, zo denk ik ook aan de rustmomenten die zo talrijk waren dat je weer eens een boek kon lezen, de goeie ontmoetingen omdat je maar 1-1 mocht, zocht je elkaar exclusief op, de wandelingen buiten, alleen op de Veluwe hoefde je maar bang te zijn voor de wolven, verder was het land nog veilig, en…. de heerlijke schone luchten!

 7. Wat een gezellig verhaal. Ik ben blij want ik krijg de 1e prik 30mrt. Wij hebben ook het puzzelen herontdekt . Onze kleindochter heeft 5 puzzels van van Haasteren. Je bent er uren zoet mee. Verder hebben we ook genoten van livestream van onze kleinzoon met zijn band. Die bereiden zich nu voor op een concert in de zomer. We hebben vast kaartjes besteld. Haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *