Roze en blauw

Mensen om me heen wisten zeker dat ik – heel lang geleden – een jongetje zou krijgen toen ze mijn reusachtige naar voren groeiende buik zagen. Die voorspelling was natuurlijk op geen enkel feitelijk bewijs gestoeld, hoewel de baby na de geboorte inderdaad van het mannelijk geslacht bleek. De kleertjes die ik als trotse zwangere kocht voor het komende kind waren dus van neutrale snit en kleur. Veel groen en donkerblauw, kan ik mij herinneren. Overal te koop, geen probleem.

Het is nu vele jaren later en sinds mijn kinderen geboren zijn, is de wereld radicaal veranderd als het om sekse – of is het gender? – gaat, dacht ik.

Ik sta in een babyzaak om iets leuks te kopen voor mijn aanstaande tweede kleinkind en kan alleen maar of roze of blauwe kleertjes vinden. In tientallen soorten en maten, dat dan weer wel, maar nauwelijks andere kleuren. En die heb ik toch echt nodig, want niemand weet nog of mijn nieuwe kleinkind een jongetje of meisje is. De jonge ouders vinden het geslacht niet belangrijk – als het maar gezond is – en gelijk hebben ze.

Omdat niet alleen mijn zoon een baby krijgt, maar al zijn generatiegenoten lijkt het wel, ben ik op zoek naar een aardige kaart om een vers ouderstel te feliciteren. Het blauw en roze straalt me weer tegemoet. Maar wat nog erger is: de kaarten worden ook maar meteen voorzien van kreten als ‘schattig’ en ‘stoer’. Huilend verlaat ik het pand; is mijn hele leven dan voor niets geweest? Nee, voor de kleertjes is er nog hoop in bange dagen: de HEMA. Enige gele en groene kleertjes te kust en te keur. Alleen hierom al moet dit pronkstuk van immaterieel cultureel erfgoed behouden blijven, desnoods met tonnen subsidie. Met die kaartjes zal het ook wel goed zitten.

De nieuwe spruit heeft zijn intrede gedaan. Wat ben ik toch een geluksvogel: ook deze baby is weer de mooiste van de wereld. Voorzien van tien vingertjes en teentjes en blakend van gezondheid. Voorlopig zullen we de zuigeling gehuld in genderneutrale kleertjes alleen maar op gepaste afstand mogen bewonderen, want ja, Corona is nog steeds onder ons.

Het is trouwens een jongetje, zo schattig.

10 gedachten aan “Roze en blauw”

 1. Ha José,
  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe kleinkind! Ik moest direct denken aan die idioten in de VS die op een ‘gender reveal party’ een verschrikkelijke brand veroorzaakten. Gelukkig zijn jouw kinderen wijzer. Soms ben ik bang voor de toekomst, maar er is hoop.
  Liefs van
  Tineke van Loosbroek

 2. Weer lekker genoten van je schrijven .
  Tja de vooruitgang wordt er niet beter op , blij met de hema! En of ja zeeman is ook “kleurvrij”

  Geniet van je kleinzoon!

 3. Hallo José! Gefeliciteerd met je tweede kleinzoon!
  Volgens mij weet ik voor wie de felicitatiekaart is! leuk stukje.
  Hartelijke groet, Marina.

 4. Allereerst: gefeliciteerd.
  Daarna hoop ik dat ik je probleem kan wegnemen. Het weegt lang niet zo zwaar als je denkt.
  Hoe ben ik daar achter gekomen? Omdat ik die ene lompe boer ben die, indertijd net als jij in een periode dat je hele kennissenkring bevalt, met de verkeerde kleur aan kwam zetten. Toen ik het cadeau overhandigde, straalde het roze van alle andere cadeaus me tegemoet. Aiiii…onomkeerbaar….het blauw kwam al tussen de gretig papierscheurende vingers vandaan. De reactie van de trotse ouders: hard lachen en blijheid: eindelijk wat anders want de kast met babykleertjes had tot dan toe duidelijk maar één kleur. Onbedoeld en zeker onverdiend kreeg ik de vreugde van de kersverse ouders over me heen vanwege de broodnodige variatie.
  Dus: maak je niet al te druk. Het wordt zelfs gewaardeerd als je lekker baanbrekend (wat nou ‘mijn leven was voor niets’) tegen de stroom in gaat en een andere kleur geeft.

 5. Hoi José,
  Wat een leuke column weer. Wel jammer dat je niet mag mag snuffelen aan zo’n verse baby. Ze ruiken zo lekker! Wat een trotse oma zal je zijn van 2 van die prachtige mannetjes!
  Ik geniet van je verhalen!

 6. Proficiat José!!! Heerlijk, alles erop en eraan zoals het hoort. Lekker genieten!

  Mijn kleinzoon danst als een feetje met vleugeltjes in een roze prinsessenjurk met zijn grote zus. Het komt helemaal goed met deze generatie!!

 7. Je brengt mij ook weer terug naar het verleden. Hoe ik al een schattig roze jurkje kocht voor mijn a.s. kind. Ik wist zeker dat ik een meisje zou krijgen. Want zeg nou eerlijk wanneer je met “de helm”geboren bent dan kan je op je eigen voorspelling vertrouwen. NEE, dus! Zo lag de oudste zoon in een met roze beklede wieg met een roze vestje om zijn bovenlijfje. Het zei al iets over de toekomst, hoewel regenboogkleuren meer toepasselijk zouden zijn geweest in deze tijd. Ook de tweede werd een jongen. Ze zijn nu al tegen de zestig en me zò dierbaar.
  Geweldig dat jouw tweede kleinkind ook weer gezond is geboren. Veel geluk weer voor en met het nieuwe kleinkind, waar ik de naam nog niet van weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *