Overdrijven

Overdrijven is ook een vak, zou mijn moeder zeggen, en ongetwijfeld vele moeders met haar. Natuurlijk, er is van alles met de natuur aan de hand en vlinders hebben het zwaar. Zoals iedereen zich nog pijnlijk bewust is, beleefden we een gruwelijk voorjaar met grauwe koude dagen en eindeloze regens. Niemand waagde zich buiten. Nou ja, er was een iemand die naar zijn favoriete plekje natuur ging waar het ieder jaar wemelde van de vlinders om daar te constateren dat er nog geen een te zien was. Deze iemand vond dit een bewijs van de achteruitgang van de vlinder. Ik niet. Vind je het gek dat er geen vlinders te zien waren? Ze hadden nog helemaal geen zin om uit hun warme holletje te kruipen. Waarom zouden ze ook?  Er was nog geen bloem te zien. Systematisch tellen en bijhouden en conclusies trekken, daar geloof ik wel in en die beloven weinig goeds. Maar ga nou niet overdrijven.

Zelf betrapte ik me op een overdreven vorm van bio bewustzijn. Op zoek naar biologische wijn in een Franse supermarkt met minstens 50 strekkende meters allerlei mogelijke soorten wijn (behalve niet-Franse natuurlijk) vond ik een ‘Vin méthode nature’ , Zonder sulfiet en nog een Bordeaux ook. Dat leek met het summum van natuurlijk en lekker. Ergens in mijn achterhoofd hoorde ik wel een stemmetje zeggen dat sulfiet een conserveermiddel is en geen chemisch bestrijdingsmiddel, maar dat negeerde ik in mijn ijver. Terug op de camping verheugde ik me op een glas verantwoorde wijn. Wel verantwoord maar niet te drinken, helaas. Type azijn. Te oud, te veel bacteriën, een niet goed schoongemaakte fles. Kan van alles zijn. Hier is nog een lange weg te gaan.

En dan ook nog zo’n Franse kurk die je er niet uit kan krijgen. Maar dit terzijde.

9 gedachten aan “Overdrijven”

 1. Ach ja, vlinders, het worden er steeds minder. Met koud en slecht weer sowieso, maar ook met warm weer zie ik ze de laatste jaren ook veel minder.
  En van biologische wijn heb ik geen verstand.
  Weer een goed geschreven stuk José. Ik reageer een beetje laat.

 2. ik wil jose en alle mensen die zo fijn reageren danken!! ik ben zelf niet zo’n schrijver , maar ik geniet 100% van jullie prevelingen
  !!
  sorry, dat woord wil maar niet uit mn hoofd!!
  groet aan allen van margrietV te W.

 3. Wat een mooiverhaal weer. Ik las net een vlinder verhaal in de krant. Onderzoekers vonden een groep uitgeputte vlinders, die de oversteek gemaakt hadden van Afrika naar Amerika. Bleek dat ze zomers ook in Nederland te zien zijn. Kwetsbare en toch heel sterke vlinders! Prachtig!

 4. Woensdag 26 juni jl. om weer eens een kilometer of 15 te wandelen op het Groene Hartpad. Vroeg uit de veren, 6.15 vertrekt de trein uit Amsterdam, daarna een bus; om 7.20 start de wandeling in de buurt van Knollendam. Het wordt warm die dag, maar zo vroeg is het goed te doen en een prachtige wandeling deze ochtend. Maar vooral… heeel veel vlinders, allemaal gewekt door de zomerzon, Atalanta’s, koolwitjes, dagpauwoog…

  En wijn?… ach, die drink ik al minder en minder…

  Mooi verwoord weer, José!

 5. Niet afknappen op natuurprodukten hè!
  Soms kleun je mis, soms helemaal raak. Toch nemen ze langzamerhand een steeds grotere plek in bij ons thuis.
  Maar inderdaad…… wijn is op dit punt een gebied dat we na twee miskleunen voorlopig nog even op de oude manier benaderen.

 6. Heb nog geen vlinder gezien in mijn volkstuin, meestal zie ik de koolwitjes waar ik enigszins een hekel aan heb( niet echt hoor) maar ze leggen eitjes in mijn koolplanten en daarna die groene rupsen en weg is mijn kool. Evengoed dit jaar slechte oogst, spinazie wou niet groeien, boontjes weggerot door de regen, dit is geen antwoord op jouw verhaal José maar ben beetje gefrustreerd vanwege het mis gaan van de teelt, van wijn heb ik geen verstand😁

 7. Na lezing van dit enerverende relaas trek ik voor mijzelf de conclusie dat ik op zondagochtend toch weer eens tijdig op Vroege Vogels moet afstemmen. Dank José!

 8. Leuk gevonden die overgang van koulijdende vlinders naar biologische wijn. Alles puur natuur zou je denken.
  Het slot passend bij je blog!

 9. Lieve José,
  Wat heb jij geleden met die bio-wijn….
  Bio-champagne, zonder alcohol te verkrijgen bij AH, is gelukkig goed te drinken. Probeer maar!

  Als gediplomeerd bijenhouder kan ik je vertellen dat de bijen bij regen en een temperatuur rond de 10 graden niet naar buiten willen. In die kasten is het rond de 37 graden dus veel lekkerder. Ik heb niet zoveel verstand van vlinders maar die houden misschien ook niet van regen.

  Liefs,
  Dien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *