Oud geleerd is jong gedaan

Daar gaan we weer, dacht ik en zuchtte gelaten. Maar de maatregelen van 26 november vielen nog mee. Sporten, naar de bioscoop of een restaurant, het kon allemaal nog.
Aan deze nieuwe orde was ik nauwelijks gewend of huppakee een echte onvervalste lockdown volgde, nog erger dan zijn voorgangers. En ik zuchtte nog gelatener. De eerste dagen had ik niet door wat er met me aan de hand was. Dat ik nergens zin in had schreef ik toe aan de boosterprik die ik net had gehaald en aan de druilerige dagen. Niets van dat al, het zat hem in de saaiheid en de uitzichtloosheid. Niets was er te doen, helemaal niets. Ja wandelen, maar dan moest het eerst droog worden. Lusteloos hing ik achter mijn computer een beetje boel te googelen. En daar verscheen Krijn, een tot leven gebrachte jonge Neanderthaler. Een lach, montere blik, net een mens.

Ooit ging ik als jong studentje mee op een archeologische excursie in Nederland met romantische overnachting in een jeugdherberg. Overdag in de klei en ‘s avonds een lezing.  Een jonge en bevlogen archeoloog hield een gloedvol betoog over Neanderthalers in Nederland. De kennis over deze oermensen stond nog in de kinderschoenen en hij ging dat veranderen. Ik hing aan zijn lippen en las alles over onze uitgestorven verwant tot en met alle delen van de Stam van de Holenbeer. In de jaren erna verloor ik het verre familielid niet helemaal uit het oog, maar het leven was al druk genoeg. Tot ineens het hele leven tot stilstand kwam.  

Pas toen ik Krijn zag veerde ik op. Krijn, mijn vleesgeworden jeugdliefde. Hoe ging het met hem? Wisten we nu meer van hem en zijn soortgenoten? Mijn eerste livestreamlezing ging natuurlijk over Krijn en zijn familie en ja, we weten nu veel meer. Ze konden praten, lachen, rouwen, werktuigen maken. En we hadden veel meer seks onderling dan we ooit hebben willen weten. Er is wat afgerommeld vroeger, kijk maar naar ons DNA.

Op stoom gekomen heb ik nu een hele lijst met livestreams over andere jeugdliefdes.  Vikingen, Farao’s, Hettieten, hoe ouder, hoe beter. Cultuur moeten we voorlopig nog thuis snuiven.

7 gedachten aan “Oud geleerd is jong gedaan”

  1. Leuk! Ik volg de archeologie op de voet. Ik vond Krijn ook al prachtig op de Doggersland-tentoonstelling in Oudheden.

    # Sjaak: alcohol wellicht (dieren eten ook gistend, dus alcoholhoudend fruit; vinden dronken worden wel lekker), maar hennep (wiet) is wel gevonden in prehistorische grotten – ik weet alleen niet of dat al Neanderthalers waren of pas bij de vroege Homo Sapiens). Bier brouwen is wel een van de eerste vormen van biotechnologie :);
    # Betty: Hettieten zijn ook bekend als Hittieten.

    Groetjes, Cor

  2. Goed verhaal weer José! Was eigenlijk vergeten: de Stam van de Holenbeer ga ik lezen, eens kijken bij de Bibliotheek dat interesseert me wel! Groet Hilda

  3. Mijn vleesgeworden jeugdliefde; prachtig gevonden en naast dat ik in de lach schoot, huiverde ik ook een beetje bij die ‘liefde’. Hoe vriendelijk zijn uitstraling ook is. Wie zegt dat uiterlijk er niet toe doet?

  4. Ja, dat was zeker een leuke excursie toentertijd; ik had misschien wel wat minder moeten drinken. Dat roept de vraag op of Krijn ook alcohol kende.

  5. Wat heb je dit weer goed geschreven!
    Jouw “Krijn” is volgens mij Willem van Hanegem, het zegt dus inderdaad veel over ons DNA.
    Ook dat er nog steeds wat wordt aangerommeld.
    Nu ga ik op zoek naar de Hettieten, ik heb er nog nooit iets over gehoord of gelezen.
    Over cultuur gesproken, mijn zoon Joost, kreeg vandaag met een metgezel, toestemming om dichtbij het glazen huis waarin de Gouden Koets is opgesteld, te komen. Morgen kan de hele bubs komen kijken.
    Ik heb weer enorm van jouw “Terzijde” genoten. Gr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *