Ontmoeting

Veel water drinken bij grote hitte verlicht het lijden aanzienlijk maar heeft zijn nadelen. Plassen. Als je op de fiets zit en er in velden of wegen geen café te bekennen valt, zit er niets anders op dan wild te plassen in de vrije natuur. Mannen doen niet anders, vrouwen moeten toch altijd een zekere aarzeling overwinnen. Ergens in de Provence keek ik toch nog eens goed om me heen alvorens ik, enkele tientallen meters van de kant van de eenzame landweg, het er toch maar op waagde. Opgelucht reed ik verder in het zonovergoten Van Gogh landschap.
Twee dagen later bij het ochtendritueel van insmeren met factor 50 voelde ik rare bultjes op mijn rechterschouder die na aanraking ernstig gingen jeuken. Na een paar uur hadden de bobbeltjes zich in rap tempo vermenigvuldigd en bedekten nu mijn arm en rug. Ze zakten ineen tot rode vlekken met daarin een minuscuul kerntje. Het begon me te dagen, ik had kennisgemaakt met de processierups en dat moest gebeurd zijn tijdens de plas. Zie je wel, dat moeten dames ook niet doen, die horen af te afzien. Na de teek, nu de rups, wat volgt er nog meer deze zomer?

8 gedachten aan “Ontmoeting”

 1. Ja het is een hele rij ellende in de natuur: muggen, steekvliegen, mieren speciaal rode mieren, vliegende mieren, teken en nu ook rupsen.
  Over de eikenprocessierups de laatste week al drie mensen gehoord die er veel leed en jeuk van hadden.
  Zelf in het Beatrixpark in Amsterdam gepakt door een teek. Die zou ik daar toch niet verwachten.
  Het is wat.

 2. Tja.. niet gesnapt, geen bekeuring, dan krijg je dit. Eigen schuld, jaha dikke bult(en).
  Ik had altijd last van de aôutats, een mijt, die het droge gras zit. Je ziet ze niet, kruipen in je huid en veroorzaken bulten en verschrikkelijk jeuk, die wel twee weken aanhoudt. Gelukkig geen last meer van nu ik niet meer in Frankrijk woon. Ieder nadeel…

 3. Vergeet niet de mieren en de wespen die in augustus zo hinderlijk zijn. Ook zal ik de brandnetels niet vergeten waar we een paar jaar geleden in Bretagne veel last van hebben gehad .
  Rob wist een korte weg naar zee, maar daar stonden heel veel brandnetels en we waren in korte broek. Dus gauw de zee in om de jeuk te vergeten, maar het werd eb in zeer korte tijd. We konden de snelheid van het terugtrekkende water niet nij houden. Zo snel gaat dat. Rob wist een ander middel, urine erop smeren. Wij stonken en het hielp ook nog niet. De natuur heeft zijn mooie kanten, maar soms ook niet.

  1. Ja wildplassen is gevaarlijk oogde teek weet je dan soms te vinden! Heel veel sterkte met bulten die erg jeuken heb ik gehoord!

  2. Tja José, dat zijn gedenkwaardige ontmoetingen. En leerzaam voor een volgende keer. Zo heb ik een gelijkwaardige maar heel positieve ervaring gehad: in de Pyreneeën, jaren geleden toen ik nog met vriend met motorfiets met vakantie ging. Toen stuitte ik tijdens een sanitaire stop op mijn eerste wilde anjertjes …. die geur geeft mij het ultieme madeleinemoment . En gelukkig geen schade opgelopen. Jij ook weer klachtenvrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *