Mezen in soorten en maten


He, he, rust. Tuinvogeltelling achter de rug.

Het begon lang geleden met koolmezen in mijn bescheiden stadstuin, later ook een roodborst, heggenmus en heel soms een winterkoninkje. En twee jaar geleden eindelijk pimpelmezen. Vooral mezen zie ik graag komen.  De koolmees met zijn stropdas en de pimpelmees met zijn blauwe petje, ik kan er vol liefde urenlang naar kijken.

Een maand of wat geleden hoorde ik dat er bij mijn buurvrouw in de tuin staartmezen waren gesignaleerd. Bij haar wel, en zij woont maar een paar huizen verderop! Dat kon ik niet op me laten zitten. Eet een staartmees iets anders dan zijn familieleden? Nee hoor, dus moest de hoeveelheid voedsel opgevoerd. Met succes. Daar kwamen ze aangevlogen, de speelse staartmezen. Schis doken ze de tuin in en ook weer weg.

Weken voor de Nationale Tuinvogeltelling van start ging, stelde ik alles in het werk om nog meer vogels naar de tuin te lokken. Hier een voederhuisje met zaad, daar een kooitje met een potje vet, en op strategische plaatsen vetbollen. Scoren wilde ik en meer dan verleden jaar graag. Vandaag was het zover. Als eerste telde ik in het toegestane halfuur een Vlaamse gaai, toen drie koolmezen en twee pimpelmezen en dat was het. Geen mussen – die winnen toch en wel – maar ook geen staartmezen. Op het moment dat mijn tijd voorbij was, kwamen ze eindelijk aangefladderd. Vertraging, opgelopen bij de buurvrouw natuurlijk. Ik heb ze toch meegeteld. Nooit gedacht van mezelf; fanatiek en ook nog oneerlijk.

Nu even bijkomen en wachten op het bouwen van de nestjes. De koolmees had al een eigen huisje, de pimpelmees toont interesse in een broedplaats en wie weet krijg ik de staartmees ook nog wel zover.

Laat de lente maar komen. 

6 gedachten aan “Mezen in soorten en maten”

 1. Hè ja, de lente, wat een goed idee om daar nu al vast naar uit te kijken! Dank voor dit nieuwe verhaal, José.
  Een staartmees is nieuw voor mij, weer wat geleerd. Zelf word ik al blij als ik in de boom voor mijn raam in plaats van die zwarte en gifgroene ruziënde druktemakers eens een mus of mees spot.

 2. Ik ben ook zo’n oudje geworden die vertederd naar de vogeltjes zit te kijken. En wie hangen er in de zak ongepelde pinda’s? Halsbandparkieten, zo mooi zo behendig en veel beleefder dan kauwen en eksters en dan natuurlijk die schichtige gemeen uit hun ogen kijkende Vlaamse Gaaien. De kruimels onder vetbollen en pinda’s zijn geliefd bij roodborstjes, merels, een lijster (altijd dezelfde??) en een enkele mus of musachtige? En vinkjes natuurlijk. Maar mijn hoogtepunt is de specht en dankzij vogelboekje weet ik nou dat het een vrouwtje is van de reuze specht (wel een rood buikje, maar geen rood kopje) mijn dag kan niet meer stuk als ik deze heb gespot en dat was vanmorgen al het geval!
  Vogelspotters uit Oegstgeest en ommeland:

 3. Wat bezorg je me een geweldige opluchting!
  In de zesde klas (groep 8) wist ik het zeker: vogeltjes kijken is iets voor trieste oude mensen. Mijn bijna bejaarde onderwijzer was er zo eentje. Hij schepte ongekende verwachtingen door een langspeelplaat op te zetten. Des te dieper was de releurstelling: vogelgeluiden. Wij moesten raden. Nooit heb ik een les zo erg zien mislukken. Zelfs de leerlingen die hun best deden wisten er niet één!
  Nu ik zelf met pensioen ben, betrap ik mezelf op nieuwsgierigheid naar vogeltjes, het stil blijven staan en googelen naar de soort. Er ligt zelfs een vogelboekje paraat in de vensterbank.
  Ik twijfelde aan mezelf: toch in de valkuil gelopen, toch een trieste oude bejaarde geworden. Al onderwijsman had ik één schrikbeeld: nooit worden als mijn onderwijzer uit de zesde!
  Jouw stukje stelt me gerust: ik ben niet alleen!!

 4. Wat ben jij fanatiek bezig zeg alsof je er een grote prijs mee kunt winnen. Ik begrijp de telling ook niet. De soorten vogels lijken op elkaar en vliegen wel 10 keer heen en weer naar de voederplaats zin de tuin. Hoe weet je dan dat je ze niet al 10 keer hebt geteld. Ik vertrouw de telling niet. Ik ben soms net Trump.

 5. Leuk verhaal over telling van de vogels, kreeg ook bericht of ik wou tellen maar zat een halfuur te kijken voor het raam: niets maar haha had ook niets hangen van eten( ze zeggen toch vogels moeten hun eigen voedsel zoeken) nou dus niet in mijn tuin en hoorde ook geen geluid bij de tuin van de buren, wel scharrelen 2 katten rond, dat zal het zijn!🫤

  1. Ik heb niet meegedaan aan de telling, want de mussen vliegen af en aan. Ze pikken een zaadje , vliegen weer in de struiken en komen weer terug .
   Dus wie moet ik dan tellen.
   Afgelopen week had ik zelfs een kleine bonte specht in de tuin en 2 Turkse tortels en een roodborstje . Ik geniet ervan , dat vind ik belangrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *