Karnemelk en ander ongerief

Alles lust ik, werkelijk alles. Maar karnemelk? Nee, dat gaat te ver. Op vele meters afstand ruik ik het al en sprint ik kokhalzend weg. Met verbijstering zie ik hoe mijn kleinzoon van net een jaar gulzig karnemelk drinkt, hem gevoerd door een breed grijnzende opa. Toen ik zwanger was van de vader van de peuter, liep mijn bloeddruk wat op en adviseerde de verloskundige mij karnemelk te drinken. Mijn zo vreugdevolle zwangerschap zag er ineens anders uit. Met veel siroop in het zure goedje en met mijn neus dicht, dronk ik door een rietje. Het is allemaal goed gekomen, maar het trauma is hardnekkig.
Als nieuwe mensjes een jaar oud zijn, mogen ze koemelkproducten. Aan de discussie of wij überhaupt wel koemelkdingen moeten nuttigen, doet het consultatiebureau niet. Ik ook niet trouwens. Natuurlijk bestaat koemelkallergie en als we dat kunnen voorkomen door baby´s het eerste jaar dat te onthouden, prima. Maar dat melk in zijn algemeenheid slecht voor ons zou zijn? Ik geloof er niets van. Iets anders is dat binnen afzienbare tijd onze hele veestapel het loodje gaat leggen. Dat heeft met klimaat, opwarming, overbevolking, nou ja met alles te maken. Nu al voel ik me schuldig als ik een stukje vlees eet, vooral als het van een koe is. Runderschaamte?
Binnenkort gaan we dus met zijn allen aan de soja-, haver- , pinda- of amandelmelk, misschien af en toe een slokje geitenmelk, als we koemelk maar vermijden. Daar gaat mijn cappuccino. Elk nadeel zijn voordeel. Alternatieve karnemelk is nog niet bedacht.

dit dus

10 gedachten aan “Karnemelk en ander ongerief”

 1. Hé José,
  Ja, gruwelijk om te zien als je kleinkind zo geniet van iets waar jij zo van griezelt. En dan ook nog een grijnzende opa erbij.
  Karnemelk is voor mij een genot en ik zie met vreugde mijn kleindochter ervan genieten. Zo eet ze ook grote bakken kwark en yoghurt met ‘sprinkels’….. gekleurde hageltjes, met mate de laatste.
  Ik heb moeite met kindjes met te veel snoep, vlees…. of: een frikandel. Zo hebben we allemaal onze zwakke plekken !?

 2. En zo, José en Jacques, genoot ik van twee verhalen over de soort zuivel, die ik vroeger ook niet lustte.
  Tot ik als kind ging logeren in Rotterdam, waar ik de karnemelk wel lekker vond. Blijkbaar had De Sierkan een beter recept dan de Campina in mijn Brababantse geboortestreek.

 3. Wat een geweldig verhaal over een moeder die een standaardproduct niet lust.
  Het eerste dat bij mij opkwam was de herinnering aan mijn vader die van de dokter geen yoghurt mocht drinken. Ik was een jaar of 30 toen ik dit een keer liet vallen en hij barstte in lachen uit. Hij heeft dit ooit, ik zal een jaar of zes zijn geweest, aan tafel tegen mij en mijn zusjes gezegd. Dit was nog in de tijd dat je als kind alles wat je ouders gezond vonden moest eten en daar paste een vader die geen yoghurt lust natuurlijk niet in. Een slim kind van 6 prikt daar meteen doorheen, een gewoon kind zal rond zijn 12e de waarheid ontdekken. Ik had 30 jaar nodig!! Nu schijn ik de aangewezen persoon te zijn om aan 6 VWO uit leggen hoe bronkritiek werkt. Arme kinderen!
  Ik heb het al die jaren zielig voor mij vader gevonden, want ik leefde van alle soorten zuivel, inclusief karnemelk en yoghurt. Toen ik het huis uitging, klaagde de melkboer (die toen nog langs de deur kwam) dat hierdoor zijn faillissement dreigde.
  Sorry, José, ik kan dus verder in het geheel niet meeleven in jouw verhaal. Mijn vader zou zich er des te beter in hebben herkend.
  Groetjes,
  Jacques

 4. Vroeger, toen alles een stuk eenvoudiger was, schreven huis- en huisarts mij het drinken van karnemelk voor vanwege een slechte huid. Pukkeltjes die me al eerder in de handen van twee kwaadaardige nonnen hadden gejaagd die, gehuld in loden schorten, mijn huid met röntgröntgenstralen bombardeerden. Nu dus driemaal daags karnemelk. Vooruit, met een scheutje limonade. Tegen uitslag hielp het weinig. Wel werd toen mijn gebit geruïneerd.
  Melk lust ik niet. Nooit gedaan. En al helemaal geen karnemelk.
  Ik zwijg verder maar over mijn biest-trauma.

 5. Karnemelk heerlijk, en vooral als gewone melk afgeraden wordt. Het wordt nog lekkerder met een heel klein beetje limonade siroop en wat tonic! Lekker zomers drankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *