Het kind in mij

Als een kind in een snoepwinkel, zo stond ik buiten met mijn mobiel in de hand.
De reden? Een nieuwe app op mijn toch al onmisbare apparaat.

Buiten ben ik zo vaak mogelijk en waar ik ook ga, daar zijn vogels en vogels zingen of maken in ieder geval geluid.

Ze zijn er, of het nou grasland is, een rietveld, bos, strand of water. In soorten en maten en ze snateren, kakelen, gakken, fluiten, zingen, en er zijn er zelfs die een koe nadoen.  Altijd weer geniet ik van de wolk welluidend en minder welluidend vogelgekwetter om me heen. Maar weet ik welke vogel welk geluid maakt? Nauwelijks. Ik zie ze niet en herken hun muziek niet, want ze zingen het liefst allemaal tegelijk en door elkaar heen. Zeker nu er druk gebaltst, genesteld en gevoederd wordt, is het een drukte van belang. Bovendien heb ik een geheugen als een zeef, dus verder dan een mees – tuut, tuut, tuut – of vink – jip, jip, jipsepie – kom ik niet.

Ik hou het scherm van mijn mobiel zo overzichtelijk mogelijk en installeer weinig appjes. Iets met bomen en bos, om bij het buitenleven te blijven Tot iemand me vertelde van de app Birdnet. Zou die me verder helpen als ik in een vogelconcert loop? Ik waag het erop en installeer. Ik zet mijn microfoontje open, druk op analyseer en krijg een voorstel voor een vogel voorzien van onzeker, waarschijnlijk, of vrij zeker. Heggenmus, zwartkop, de onvermijdelijke vink, een boomklever en een tjiftjaf, zie daar de oogst van de eerste dag. De observaties worden ook nog eens keurig opgeslagen en zijn terug te luisteren. Opgetogen dwaal ik nu door bos en land, om de paar meter stilstaand voor weer een nieuwe opname. Maakt niet uit, toch tijd zat. Fantastisch, dit nieuwe speeltje.

Dus, Hugo, er zijn echt wel mensen die goede apps kunnen maken.

15 gedachten aan “Het kind in mij”

 1. Hai José,

  Voor mijn verjaardag heb ik geld gevraagd om een mooie verrekijker te kunnen kopen en dan deze app nu instaleren dan word ik vast en zeker een vogelkenner
  Groetjes

 2. Dag José,
  dank voor de tip.
  vanaf maandag zit ik weer op de bank dus ik heb m gelijk gedownload en ga m vanaf volgende week uitproberen!

 3. Hoi Jose,
  Ja, wat leuk he, de bird-app.
  Afgelopen week heb ik een nachtegaal gespot, voor het eerst, in de Horsten.
  Vorige jaar waren het vooral de zwartkop, roodborstje en merel. Dus voor mij was het ook een feestje.
  Zien doe ik ze helaas zelden. Maar zo is het ook genieten.

 4. Precies op tijd, José, je als altijd leuke blog, nu over de vogelgeluiden!
  Sinds kort heb ik nieuwe hoorapparaten, een aantal tandjes beter dan de vorige, en ik geniet enorm van al het vogelgekwetter, dat mij eerder niet of nauwelijks opviel. Nu ga ik de app installeren zodat ik kan weten wie ik hoor. Dank!

 5. Ik heb plant snap voor de planten namen, maar deze vogel app lijkt me ook wel wat. Ik ga hem installeren. Mooi verhaal weer, José!

 6. Hij is meteen geïnstalleerd!
  Het valt natuurlijk vies tegen om het in de eigen tuin te proberen. Wanneer tjilp hij weer? En als hij weer tjilpt, rijdt de buurjongen natuurlijk net op zijn brommer voorbij.
  Maar de eerstvolgende wandeling zal resultaat geven!!

 7. Hee! Een mooie aanvulling op mijn Naturalis-vogel-app! Leuk. Ken je ook PlantNet voor plantjes? Fotootje maken en de plant wordt opgezocht. Maar ja, jij kent al die plantjes natuurlijk wel… Groetjes, Cor

 8. Klinkt als een betere app dan die wij hebben José, wij moeten zelf zoeken en tja dat lukt niet best zoals jij omschreef lukken de meesjes nog net. En de specht;) Oh ja en de merel natuurlijk, daar genieten we intens van.
  Hans loopt tegenwoordig met zijn telefoon startklaar als hij een vogel hoort en zet dan een ander vogelgeluid aan om te zien wat het effect is op de zingende vogel! Ik boos natuurlijk omdat hij het evenwicht verstoort!!!

 9. Wat een verrijking zo’n app José!
  Ik ga proberen of mijn oude iPhonetje hem aan kan. Ben net terug van twee weken Terschelling en heb erg mijn best gedaan om de meeste vogels een naam te geven. Maar het geluid is het eerste signaal dat er iets – of iemand – zit. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *