Domme doos

Ik weet het, ik weet het, al die bestelbusjes in de straat maken het straatleven er niet gezelliger op. En toch, en toch, heb ik weer bij bol.com laat ik het pakje ook nog aan huis bezorgen.

Het onkruid is hardnekkig dit jaar. Niet alle onkruid, want simpele soorten overleven de kou, de droogte en de hitte niet. Andere daarentegen groeien tegen de verdrukking in. Harig vingergras bijvoorbeeld, ineens staat de tuin er vol mee. Krijg ik dit vreemde gras nog wel weg geschoffeld, zij het met de nodige moeite, dat lukt me niet met weegbree, een andere doordouwer. Die heeft de tijd van haar leven, want hoe droger het weer, hoe meer zij gedijt. Maar het kruid moet eruit, dus op zoek naar een oplossing die niet Roundup heet. Omdat ik toch al graag speur op internet, stort ik me vol overgave op het vinden van een gedegen onkruidaanpak. En die ontdek ik in de vorm van een handig stukje tuingereedschap, de penwortelsteker. Ontdekken is één ding, de aanschaf een ander. Geen winkel in de nabije omgeving verkoopt een penwortelsteker.  De tijd dringt en mijn tijd is beperkt. En bol.com heeft het natuurlijk én bezorgt al een dag later. Tja.

De volgende dag open ik de deur en krijg ik een levensgrote doos in mijn handen gedrukt. Het is niet voor de buren, het is toch echt voor ons. Het enige dat ik besteld heb, is iets van dertig centimeter lang en drie centimeter breed. Welke bestelling heb ik over het hoofd gezien? Benieuwd pak ik een schaar en werk me door vele lagen plakband heen, daarna door vele lagen opvulpapier, tot ik tenslotte helemaal onderin een langwerpig smal doosje vind. En ja hoor, het bevat de penwortelsteker. Ik neem het drieste besluit nooit meer aan huis te laten bezorgen. Al is het maar uit vrees steeds weer massa’s karton te moeten zeulen naar de eeuwig uitpuilende papiercontainer.

Al maandenlang lees ik voortdurend in de krant over de gouden toekomst die voor ons ligt door AI. Dat zal best wel, maar persoonlijk denk ik dat er ook nog veel winst te behalen is door het gebruik van menselijke intelligentie, vroeger gezond verstand genoemd. Je zou bijvoorbeeld kunnen bedenken dat het voor de hand ligt een bestelling in een passende doos te verpakken.

Of is dat te veel gevraagd?

12 gedachten aan “Domme doos”

 1. Lachen! Jaja. De grote dozen, belachelijk en ja ook wij proberen zelden iets te bestellen bij bol.com en inderdaad een grote doos voor een klein dingetje. Maar we hebben heet wel. Veel plezier met het apparaat.

 2. Reageren is nodig, laat het ze weten en stel voor dat ze, totdat er kleine dozen zijn, een eenvoudig kartonnen envelop gebruiken! Die ze hebben om 1 boek te versturen, kan door de brievenbus ook nog.

 3. Hallo José, ik kan mij zo ergeren niet alleen aan de veel te grote doos met opvulmateriaal, zoals bubbeltjes plastic maar ook eenvoudige dingen die ik koop bij tuincentrum bv. een huishoudschaar had ik nodig in mijn volkstuin, kom in mijn tuinhuisje wil pakketje openen staat er op de verpakking: maak open met een schaar, 😊heb maar geopend met een aardappelmesje😂met veel pijn en moeite🫤 hardplastic zat de schaar in! Groet, Hilda

 4. Je hebt helemaal gelijk. Zo irritant.
  Maar ook makkelijk. Sommige dingen zijn niet meer te koop in de winkels en vind je ze wel op internet.
  Zoals mijn schoenmaat 36 is alleen nog op internet te koop.
  Ook heb ik 2x maal meegemaakt dat er iemand aanbelde, ik zie en hoor de beller op het cameraatvenstertje in de gang. “Ik heb een pakketje voor u.” “Oké” en druk op de knop om de haldeur te openen. Al wie er komt geen pakketbezorger. Als bewoner van het appartementengebouw mogen we niet zomaar iemand binnen laten. Want op de dag is er al eens ingebroken. Gr.

 5. Meer dan herkenbaar, José! Ik bestel steeds minder online. Vermoedelijk omdat ik als jonge pensionada meer tijd tot mijn beschikking heb om winkels af te struinen, maar ook omdat Corona inmiddels alweer ver achter ons ligt.
  En…. zoveel liever jouw fijnzinnige observeringen van het dagelijkse leven dan voorgeprogrammeerde en ongeïnspireerde AI bagger by ChatGTP.

 6. Nog afgezien van grote dozen en de overvolle afvalcontainers is de pakjes bezorgterreur. Vaak zijn de pakjes bij de buren en moet de burenapp soelaas bieden om te arriveren. Het is niet anders want online is en blijft handig.

 7. Deze doos lijkt precies op de doos die ik gisteren kreeg.
  Ook veel te groot voor mijn simpele aankopen en opgevuld met een berg bruin pakpapier.
  Ben het helemaal met je eens dat het, ook met online inkopen, toch echt anders moet kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *