Code Rood

Opgroeien voor een jonge sugarsnap als ik is zwaar in het gure Nederlandse klimaat van tegenwoordig. Te zwaar.

Aan Jose, een van mijn moestuinverzorgsters, heb ik gevraagd of ik op deze plaats mijn ellendige ervaringen met u mocht delen. Dat was goed, zei ze.

De week voor Pasen zag mijn wereld er veelbelovend uit.
Mijn ene verzorgster had me gekocht bij de Bosrand in Oegstgeest en de andere zou me in de grond zetten. De grond was lekker los en verrijkt met een schepje compost. Het rook heerlijk. De buurvrouw van de moestuin naast ons gaf een overgeschoten stukje gaas dat precies paste voor mij en mijn vijf zusjes. Zorgvuldig werd er een kuiltje voor ons gemaakt en met tedere hand werden we geplant en de aarde zorgvuldig aangedrukt. De volgende dag scheen de zon en een zacht zuidelijk windje maakte het een feestdag. Ik voelde mijn worteltjes de grond ingraven. Die dag was ik al een centimetertje gegroeid want ik kon bijna bij het eerste dwarslatje.

Maar toen

Genadeloos sloeg het weer om. Weken van kou, snijdende wind en nachtvorst volgden. Ik vocht en vocht, zag mijn zusjes een voor een ten onder gaan, maar ik hield dapper stand in de hoop op beter weer. Dat kwam! De eerste week van mei liet voorzichtig iets van lente zien, hoewel die ene zondag meteen wel wat overdreven zomers was. Het was ook in een dag weer voorbij en normale tijden lagen in het verschiet.

Maar toen

Onweer. Vijftien minuten lange hoosbui met hagel en rukwinden. Ik gaf het op en sneuvelde getroffen door een forse hagelsteen. Ik hoopte nog even op een wederopstanding met Hemelvaart, maar helaas.

Mijn zusjes van de simpele peulentak wagen nu een nieuwe poging. Ik wens ze succes.

10 gedachten aan “Code Rood”

  1. Wat een rampen moeten die kleine opgroeiende plantjes toch doorstaan dit jaar. . Ook mijn heerlijke spaanse rode pepertjes die vorig jaar zo’n groot succes waren hebben het heel moeilijk.
    Dat wordt niet uitdelen zoals vorig jaar.

  2. Ach jee, José, wat een armoe. Ik ken het maar al te goed, betrek het op mijzelf.
    Mijn zaadje werd waarschijnlijk ook te vroeg geplant, het weer in mijn geboortejaar viel ook zwaar tegen. Toch kwam ik er, maar bleef wel klein. Toch werd ik een zoet lekker ding. Er is dus nog hoop!

  3. Arme sugarsnap ik hoop dat ze in de groenteteelt contact kan maken met mijn recent overleden flespompoen.

    Wat een leuke Blog Jose Niekus!

    Laten we hopen dat de gure wind nu snel overgaat in een groeizaam briesje uit meer zuidelijke richting.

  4. En arme José, want wat is nou lekkerder dan een knapperige Sugarsnap!
    Leuk zo vanuit het sugarsnap perspectief geschreven. En dan die foto erbij! Je kan je bijna niet voorstellen dat er ook weleens wat goed gaat in de moestuin😉
    Je hebt toch wel de BirdNET app aangezet om je weer te laten opvrolijken?

  5. Heel herkenbaar. Ook de slakken. En wist je dat muizen soms ook een aanslag doen? Als jonge plant moet je heel wat weerstaan om dat allemaal te overleven. En sommige kruiden komen , schijnbaar zonder problemen, gewoon op, op plekken waar je ze liever niet hebt. Af en toe gek dat we het nog steeds leuk vinden om te tuinieren .

  6. Ach…zo sneu

    Ik wacht nog heel even met het in de grond zetten van mijn zonnebloemen, tomatenplantjes en fe aardbeien. Ze staan allen nog in plastic potjes.
    Maar mijn grootste angst zijn de slakken.
    Vorig jaar van alles geprobeerd en niets hielp.
    Ook mijn munt moest er aan geloven.
    Toch maar korrels halen, wel die alleen de slakken doden , niet die ook daarna de egels en vogels ombrengen.
    Ik weet me geen raad…en zet ik bier neer dan verdrinken ze toch ook.
    Ik heb heel veel slakken naar de slootkant gebracht, in het gras. Dat zal ik blijven doen, maar het is een gebed zonder end.

    1. O, slakken, verschrikkelijke beesten. Ga ik ook nog eens wat over schrijven. Succes, Rina, met de strijd.

  7. Heel leuk! Arme sugarsnap, ik hoop zo hard voor z’n zusjes (en voor mezelf stiekem ook) dat we straks weer heerlijk van het lenteweer kunnen genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *