Een Ikje over zingen

Op school mocht ik niet meezingen. Ik bromde en klonk vals. Nadat ik te vaak had gehoord ‘maar iedereen kan toch zingen?!’ besloot ik voor eens en altijd korte metten te maken met dit jeugdtrauma. De zangpedagoog die mij na een kort kennismakingsgesprek liet voorzingen, trok een zuur gezicht en sprak gedecideerd: ‘ Je hebt geen enkele variatie in je stem, er is iets met je stembanden’. Ze was nog niet klaar: ‘Als je nou nog uit een muzikale familie kwam…..’ Ze haalde even diep adem en kwam toen met de uitsmijter: ‘En dan ben je ook nog doof aan een oor’. Het was duidelijk, ik was een hopeloos geval. Na zoveel pedagogisch onvermogen verliet ik opgelucht en verbijsterd het pand.

8 gedachten aan “Een Ikje over zingen”

 1. Dat was een pedagoog van de kouwe grond zeg. Ik hoorde mijn moeder altijd zingen en ging vanzelf meedoen. Mijn kwaliteit lag vooral in een luide stem, maar maat houden kan ik nog steeds niet goed. Dat tellen, man man man, daar wordt een mens gek van. Dus ieder draagt zijn muzikale kruis en gelukkig zijn er veel mensen op aarde die ons kunnen laten genieten van hun kwaliteiten.

 2. Veel meer mensen dan ik dacht kunnen blijkbaar niet zingen en staan maar wat te lispelen.
  Daar sta ik echt verbaasd over. Ik voelde me altijd zo eenzaam in zo’n meute voluit zingende (en genietende) mensen. Nu niet meer! Sjaak, een keer heb ik in een Ierse pub onder invloed van whiskey gewaagd mijn stem te verheffen. Had ik niet moeten doen.

 3. Niet om je aan te moedigen toch te gaan zingen. Alleen om te vertellen dat het acceptabel kan zijn dat een onmachtig iemand zijn of haar gehoor kan verrassen. Door en plein public à capella een tekst zonder duidelijke melodie te zingen. Een citaat van een van de toehoorders nadat applaus geklonken had en glazen geheven. ‘Dat is pas lef. Als je niet kunt zingen ongegeneerd twee minuten blijven doen alsof’. Ter relativering: het was diploma-uitreiking.

 4. Echt goed zingen was ook voor mij niet weggelegd
  Maar na 20 jaar roken is het helemaal verdwenen!
  Jammer, dus jose je staat miet alleen !😃🙄

 5. Wat een leuk geschreven Ikje. Je bent niet de enige die niet kan zingen.
  Ik zing graag mee met bekende deuntjes, dan komt al snel de vraag: “Wat zeg je?”
  Misschien waren jij en ik goede rappers geworden.

 6. Dacht even dat dit over mij ging. Of had ik het zelf misschien geschreven?
  Zelfs ‘ lang zal je leven, Wilhelmus en kerstliederen’ fluister ik maar zo’n beetje mee.
  Heb me er bij neergelegd dat zingen in een koor niet voor mij is weggelegd en dus ook niet voor jou José . Een schrale troost zullen we maar zeggen.
  Ach er zijn zoveel andere leuke bezigheden. Schrijven bijvoorbeeld …….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *