Zomertijd in aantocht

Het was voor mij liefde op het eerste gezicht. Natuurlijk, het landschap is prachtig, het weer altijd heerlijk, maar het lange zomerlicht maakt Noorwegen magisch. We waren er voor het eerst in 1974, elke keer reisden we noordelijker en na dertig jaar bereikten we de Noordkaap. Daar is vele weken lang geen nacht meer te bekennen. Ik liep over van energie tot diep in de niet-nacht.

Echt, ik leef op licht. In de winter schuifel ik mismoedig door de donkere dagen tot zij gaan lengen en ik weer zoetjesaan tot leven kom. Nog even doorzetten en het is zover: ’s avonds een uur licht erbij. Mijn mooie maanden beginnen!

De zomertijd hebben we te danken aan de oliecrisis in de jaren zeventig. Voor het eerst gingen we nadenken over de afhankelijkheid en eindigheid van fossiele brandstoffen; door langer daglicht zouden we minder verbruiken. Dat interesseerde mij maar matig, schande, mij ging het om het genot van de lange avonden. Veertig jaar lang leefde ik in een bubbel van zalige onwetendheid; ik had totaal niet door dat niet iedereen zich zo gezegend voelde met het uitbundige licht. Toen ik op Facebook een heuse petitie las gericht aan het Europarlement om de zomertijd af te schaffen, dacht ik eerst aan fake-nieuws of bericht van een zonderling. Niets blijkt minder waar. Hele volksstammen weten het zeker: zomertijd is een slechte zaak. Het eerste argument is dat het een bedenksel is van autoritaire regimes. Hand op mijn hart, gelezen op Facebook (dat dan weer wel). Flauwekul natuurlijk. Nederland begon met de zomerse zestig minuten al in 1916 en stopte er dertig jaar later mee. Het tweede is de biologische ontregeling van vee en baby’s. Die is na twee dagen over. Het laatste argument dat het geen energiebesparing zou opleveren, snijdt houdt, als het waar is. Maar moet alles altijd nuttig zijn?

Voor mij ligt de oplossing voor de hand: de wintertijd afschaffen. Toch zou het zomaar kunnen zijn dat dit niet voldoende is om de gemoederen te sussen en een voortslepende media-discussie te voorkomen. Dan moet het maar: geen extra uurtje meer. Ik heb altijd nog Noorwegen.

4 gedachten aan “Zomertijd in aantocht”

  1. Ja, alleen zomertijd. Helemaal een goed idee.
    Hoewel dan wordt het weer zo gewoontjes.
    Juist de overgang van winter- naar zomertijd roept bij mij een geluksgevoel op.
    Het moet toch maar gewoon zo blijven.

  2. Ja José, wat doet licht veel met ons hè. Ik merk het ook nu het zo’n helder weer is. Daar krijg ik ook meteen meer energie van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *