Over slachtoffers en daders

Ooit sprak ik twee vrouwen die smakelijk verhaalden hoe zij vroeger op school met inzet van al hun charmes leraren verleidden tot hoge cijfers. Jaren later, vonden zij dit nog steeds normaal gedrag. Ik wist niet wat ik hoorde. Het was in de tijd dat iedere vrouw in aanraking kwam met overdreven aandacht van mannen en niet beter wist dan dat het erbij hoorde.

Jaren later kwamen bij Bureau Vertrouwensartsen, de voorloper van Veilig Thuis, de eerste meldingen van kindermishandeling binnen van gescheiden ouders – vaak moeders – over het seksueel misbruik van de andere partner – vaak de vader. Schokkende verhalen. Maar toch, na veel meldingen kon men er niet om heen dat sommige meldingen verdacht veel leken op een afrekening over de hoofden van de kinderen heen.

Sinds een paar jaar hebben we MeToo, dat, – waar anders – begon in de Verenigde Staten in de verrotte holen van de beroemde superrijken of superrijke beroemdheden. De beweging kreeg vleugels en heeft nu definitief, na wat plaagstootjes, Nederland bereikt. Het begon bij The Voice en sloeg over naar Ajax. En volgens het NOS journaal van dinsdag 8 februari is nu de politiek aan de beurt. Gijs van Dijk, lid van de Tweede Kamer en van de PvdA, is die middag per direct opgestapt, want diverse vrouwen hebben over hem geklaagd. Eén vrouw komt aan het woord en haar verhaal gaat over wangedrag van de politicus van jaren geleden. De klacht is ongegrond verklaard, uiteraard door vooringenomenheid van de commissie en doofpotgedrag van de PvdA top. De dag erna blijkt dat de nieuwe klachten komen van vrouwen in de privésfeer; drie van de klachten gaan over ongewenst knuffelgedrag, de laatste is van seksuele aard. Is van Dijk de nieuwe Overmars of Rietbergen? Tuurlijk niet. Is hij over de schreef gegaan. Vast wel. Zit er een luchtje aan? Ja zeker. Een afrekening? Dat weet ik niet. Maar let op, die gaan wel komen.

Teveel mannen zijn daders, teveel vrouwen slachtoffer.
Maar toch. Hoewel deze deur vast al open staat, geef ik er nog maar een flinke trap tegen.
Niet alle mannen zijn daders, niet alle vrouwen slachtoffers.

4 gedachten aan “Over slachtoffers en daders”

  1. Natuurlijk ben ook ik als meisje opgevoed (en heb ik er tegen gerebelleerd) maar DIT gedrag heb ik nooit gekund. Walgelijk. Nu had ik er ook de krullen niet voor (en de verkeerde kleur) en ontbeerde het guitige kuiltje in mijn wang en was ik gewoon te verlegen en te onhandig, maar het zou me ook mijn eer te na zijn geweest.

  2. Goed weer aandacht, en ja het is een moeilijk onderwerp. In mijn directe omgeving hebben twee vrouwen nu pas durven praten bij een psycholoog.

  3. Goed verhaal José, ik denk nee weet wel zeker elk meisje/ vrouw maakt dit mee en vooral ook jonge jongens, vrouwen zijn verleidsters, mannen jagers zegt men en toch is dat de natuur kijk naar de dieren, de ‘Pauw’ met zijn mooie veren bv. Maar mensen overdrijven nu ook wel hoor is toch al eeuwen zo maar idd nu wordt het erger nu met whatssApp en moderne apparaten! Deze aandacht is goed!

  4. Het is goed dat er nu veel meer aandacht aan wordt besteed. Ik “moest”ooit mijn ontslag nemen door een directeur die zijn handen niet thuis kon houden. Ik had nooit kunnen blijven, want het is wel jouw directeur.
    Goed dat je schrijft dat er ook valse aangiften uit wraak worden gedaan. Denk aan de politieman vals beschuldigd door zijn dochter. De actrice die haar vader van misbruik beschuldigde en zij later bekende dat ze had gelogen om aandacht te krijgen.
    Het is treurig dat de natuurlijke aantrekkingskracht, het spel, tussen mannen en vrouwen of mannen en mannen, vrouwen en vrouwen, wordt verpest door onfatsoenlijk gedrag. Goed verwoord José.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *