Muizenoor en leeuwenbek

We peddelen op de tamdem door vrolijk frisgroene landschappen die geen weet hebben van de afgelopen maanden. Ze zagen wel dat er veel meer mensen op de been waren dan vroeger, maar zolang ze op de paden bleven en de honden niet los lieten rennen, was de overlast te overzien. Maar nu is de rust weergekeerd en vragen ze zich af waar iedereen is gebleven.

Wij zijn er in ieder geval nog wel en we hebben een nieuw speeltje. Weer een app. Niet om vogelgeluiden aan de juiste vogel te koppelen. Nee, we hebben nu ook een plantenapp, PictureThis. Je maakt een foto van een bloem en feilloos vertelt de app welke plant het is. Om de paar meter stappen we af – er zijn toch nauwelijks andere weggebruikers – om weer een onbekend bloemetje te detecteren.

Nooit geweten hoeveel soorten kleine bloemetjes er bloeien in de voorzomer en wat voor een prachtige namen ze hebben. De Latijnse namen klinken naar verre oorden maar de Hollandse brengen ons weer thuis. Glechoma hederacea is gewoon hondsdraf of kruip-door-de-tuin. Pilosella officinarum is muizenoor.  Chelidonium majus is stinkende gouwe, Antirrhinum hispanicum is leeuwenbek. En zo kan ik nog uren doorgaan, maar dat doe ik natuurlijk niet. Saai!!! Laad de app en ga er op uit. Het liefst met een partner die de app BirdNET hanteert. Ga maar eens door de knieën en bekijk ze goed. En dan zie je dat de blaadjes van pilosella inderdaad op muizenoortjes lijken, dat chelidonium inderdaad stinkt en dat antirrhinum niet op een leeuwenbek lijkt. Een minpuntje: helemaal gratis is deze app niet. Je krijgt één foto per dag maar door behendig op een knop te drukken kan je extra foto’s winnen. Nog meer pret.

Ín de middag zijn we uit gefietst en kijken uit naar een terras voor een drankje en vooral een toilet. Het terras is overvol, met moeite vinden we een plekje dat in de buurt van anderhalve meter afstand komt. Nou ja, twee keer gevaccineerd, moet kunnen. Híer is iedereen dus. Hoewel wij in een goede bui zijn, delen wij de totale uitgelatenheid die om ons heen heerst niet. We vrezen een massale polonaise. Of de Bevrijding is aangebroken. Oké, een soort van bevrijding is het wel, maar zo erg was het nou ook weer niet. Wat moet dat worden als Oranje een ronde verder komt?

16 gedachten aan “Muizenoor en leeuwenbek”

 1. Wat een geweldige reacties allemaal. Meer mensen dan ik dacht lopen rond met mobiel in de natuur. En niet alleen om te bellen. Is het de leeftijd? Is het Corona? Maakt niet uit. Het voelt goed.

 2. Hé José,
  We genieten toch maar van al die technische verworvenheden! En ook van de goeie ouwe natuur…
  Mooi dat twee samenkomen en elkaar versterken. Nog meer genieten! Het guichelheil al ontdekt??

 3. Het dringt tot mij door dat die app het onkruid in onze tuin kan detecteren. Dat maakt het wieden misschien wat minder eenzaam en wie weet vind ik op het internet de info die ik nodig heb om de natuur te redden. Dank je wel José!

 4. Wat een mooi verhaal weer, José. En wat fijn om met je mee te genieten.
  De planten-app ken ik nog niet. Een goede tip!

 5. Ha José,

  Mijn eega was ook in de ban van zo’n app, obsidentify, maar die herkende het derde plantje dat ie fotografeerde meteen al niet. Ik zal hem deze eens aanbevelen. Persoonlijk heb ik daar dus helemaal geen geduld voor. Teveel met een vader op stap geweest die elke vogel bij naam noemde en een moeder die een boomkenner was, denk ik.
  Goed gedaan.

 6. Wederom een fijn verhaaltje, José. Ikzelf gebruik de PlantNet-app. Die weet ook alles vanuit een blad of stam foto. xx

 7. Ben nooit zo van de natuur geweest, maar sinds M ook planten- en vogelgeluidherkenningsapps hanteert, sta ik warempel ook zo nu en dan midden in de natuur stil. Zal de leeftijd wel zijn. Leuke, goedlopende column weer, José! Groet.

 8. He wat een goede vertelling. Knap hoor , ik zie jullie op de knieën gaan🥴.ik gebruik de app voor onze tuin, daar heb ik wilde bloemen gezaaid en probeer er zo achter te komen wat ik wel of niet als onkruid moet uittrekken .

 9. Ha José, ja leuk zo’n plantenapp. Ik gebruik sinds kort Flora incognita. Alleen wil ik soms ook een naam weten van iets wat nog niet in bloei staat en daar kan die niks mee.
  En ook ik zie jullie zo aan de wegkant op zoek naar nieuwe planten. Waar meer tijd tot je beschikking al niet toe kan leiden. Zo wordt het wel een schat aan kennis die je door kan geven aan jullie kleinkinderen. Speciaal als je ze kan wijzen op allerlei details.
  Genieten dus .

 10. Weer genoten van het verhaal. Wat doe je dit toch goed!
  Ik zie jullie door de knieën gaan om de kleine bloemetjes eens goed te bekijken. Het enthousiasme ook.
  Al die mensen weer op het terras.
  Nooit gehoord van die app.
  En die laatste zin, GEWELDIG.
  Gr., Betty

 11. Leuke blog! En heerlijk die app, ga er straks ook veel gebruik van maken als ik met de baby wandel.
  En als de terrassen te vol zitten, kom dan gezellig op ons terrasje 🙂

 12. Ha José,
  Wat leuk toch die apps. Wij doen er ook vrolijk aan mee. Nu vanuit de eigen tuin want ik heb enthousiast gewandeld, gestruikeld en mijn pols gebroken. Niets ernstigs hoor.
  Geniet verder!

 13. Leuk weer!
  Ik gebruik trouwens de app PlantNet voor hetzelfde doel.

  Groetjes & geniet van alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit! C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *