Kwaliteit van leven

Een jonge man met geamputeerde onderbenen is met protheses net zo gelukkig is als vóór de fatale ziekte, las ik in de Volkskrant. Wat is het toch een lastig begrip ‘kwaliteit van leven’. Er zijn talloze definities; van iets dat te meten valt – objectief – tot iets dat ervaren wordt – subjectief. De meest simpele is wel hoe tevreden een persoon is met zijn of haar leven. Dat zal onder gelijke omstandigheden per individu verschillen, zou je zeggen.

Bij toeval hoorde ik onlangs dat een neuroloog had gezegd dat alle mensen met een brughoektumor minder kwaliteit van leven hebben, en dat al vanaf het moment van de diagnose.  Enig recht van twijfel aan deze boude conclusie mocht ik wel hebben; jaren geleden had ik zelf op de bewuste plek – ergens in mijn achterhoofd – zo’n tumor.

Persoonlijk was ik opgelucht dat de diagnose een verklaring gaf voor drie lange jaren gesukkel en  getob. Er volgde een operatie  – volgens de kundige dokters helemaal geslaagd  – en toch hield ik er wel wat aan over. Niet iedere brughoeker hoeft geopereerd, niet iedereen heeft erge klachten. Hoe komt het dan dat ze allemaal minder kwaliteit van leven hebben? En….vergeleken met wat: met vroeger of met gezonde mensen? Meestal voel ik me een tevreden mens, niet altijd hoor…. Vervelend is soms dat er aan de buitenkant niet zo veel aan me te zien is. Een beetje scheef gezicht, een kleiner oog en een afwijkende bril, dat is het zo ongeveer. De rest zit aan de binnenkant en dat maakt in ieder geval dat ik snel door mijn voorraad energie heen ben. Met doseren kom ik een heel eind en moe zijn doe ik in mijn eigen tijd.

Internet afvlooiend  vind ik welgeteld één zin over  één onderzoek over naar de  kwaliteit van leven van brughoekers. Meer niet. En inderdaad die ene zin rept over mindere kwaliteit. Voorlopig hou ik het erop op dat de neuroloog te kort door de bocht ging of dat het een merkwaardig  onderzoek is. Natuurlijk moet ik voor een weloverwogen oordeel en gefundeerde kritiek dat onderzoek in handen zien te krijgen. Even geen puf. Mijn energie gebruik ik liever om deze zinderende zomer gezellig door te komen.

5 gedachten aan “Kwaliteit van leven”

  1. Mooie blog Jose. Heb hem gedeeld bij de fb pagina vermoeidheid. Pas weer verder verdiepen in het onderwerp als de zomer voorbij is lijkt me😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *