De gevaren van de Nederlandse natuur

Als je twee weken lang in Noord-Scandinavië hebt gebivakkeerd, is een dagje uit in de Nederlandse natuur een groot avontuur. Niet dat in het hoge noorden niets gebeurt, maar dat is in geen verhouding tot wat je tegenwoordig hier kan overkomen. Vanwege het tot vervelens toe mooie weer gingen we fietsen op de Utrechtse Heuvelrug en langs de Lek en dachten een onbezorgde dag tegemoet te gaan.

We rijden door oude oprijlanen in een licht golvend landschap met fraaie eikenbomen links en rechts. Het gebladerte filtert het uitbundige zonlicht en geeft de omgeving een gouden glans. Een waar paradijs, tot ons oog valt op een wollig spinsel in de oksel van een boom en we ons verwonderen over dit verschijnsel. Ik laat mijn blik naar beneden glijden en stuit op een rood-wit lint om de stam met de dreigende woorden ‘Pas op. Eikenprocessierups’. Ik schiet meteen naar het midden van de weg. Zucht van verlichting als we de eikenlanen achter ons laten en in een wat opener gebied komen. Te vroeg gejuicht want een klein maar nadrukkelijk bordje meldt ons dat we moeten oppassen voor teken als we het gebied naast de weg durven ingaan. Zijn wij even blij dat we niet wandelen want een googletje leert later dat de Utrechtse Heuvelrug een hoog besmet gebied is. Net als de Veluwe, de Waterleidingduinen, het Dwingelderveld, de Kempen, de Waddeneilanden, je tuin. Nou ja, heel Nederland eigenlijk.

De laatste etappe van onze fietsdag peddelen we over een romantisch dijkje langs de Lek. De berenklauwen aan beide kanten zijn op zich geen nieuws. Al sinds mensenheugenis komt deze plant in Nederland voor. Maar …. deze zijn wel heel erg hoog. Het zal toch niet het gevreesde exotische familielid zijn, dat van die nare brandwonden veroorzaakt? Op het nippertje halen we de eindstreep. Nu we het toch over de risico’s van het recreëren hebben. Wat dacht u van de wolf die klauwen en  grote tanden heeft? Zodra ik die een keer tegenkom en het overleef, kom ik daar op terug. Of nu al, want ik vind het helemaal niets, die terugkeer van wolven. Nederland is al gevaarlijk genoeg.

6 gedachten aan “De gevaren van de Nederlandse natuur”

 1. Ja, en om het lijstje aan te vullen:
  Vanmorgen tijdens onze strandwandeling van Katwijk naar Wassenaar werd ik besprongen door een hond. Meestal is het voldoende om “weg”te roepen en het baasje te vragen om de hond bij zich te roepen. Deze keer niet. Hij bleef luid blaffend opspringen en met zijn nagels mijn benen open halen.
  Zijn baasje, een jonge twintiger, kwam boos op mij toelopen toen ik naar zijn hond ging uithalen.
  Ik werd zo kwaad dat ik mij groot maakte en boos op hem ging toelopen. Baas en hond dropen af!
  Ik was helemaal trots.
  Het strand is ook al niet meer veilig.

 2. Ha José, Ja je ziet het goed: een verlate reactie, en wel op je voorlaatste en weer terecht gewaardeerde column. Dat de afstand tussen onze teekloze levenswens en het soms irritant groot teekgevaar minimaal is helaas moge blijken uit een citaat dat ik in de Groene A’dammer van 5 juli vond. ‘De mens leeft van de natuur (…) de natuur is zijn lichaam waarmee hij in constante dialoog moet blijven om niet te sterven. Dat het (…) leven van de mens verbonden is met de natuur betekent simpelweg dat de natuur verbonden is met zichzelf, want de mens is onderdeel van de natuur’. het citaat is van Karl Marx, hij schreef het in 1844. Groeten uit de Achterhoek, Sjaak

 3. Ik ga gewoon naar buiten en kijk – als ik heb gewandeld – ‘s avonds gewoon even of ik teken heb.
  Tenslotte is het volgens de statistieken thuis nog steeds het meest onveilig.

 4. Een genot om je blogs te lezen José! Ik hoop toch binnenkort weer met je te kunnen wandelen als het wat koeler is!

 5. Ja als je berichtgeving steeds blijft geloven kan je beter thuis zitten. Maar ja, dan gaan je ogen achteruit, krijg je te weinig vitamine D, te weinig beweging met catastrofale gevolgen. Tevens verslechtert zienderogen je humeur, en zelfs negatieve gedachten kunnen weer negatieve fysieke gevolgen krijgen. Het leven in de 21 steeds eeuw wordt zo wel ingewikkeld….
  Als je daar voor wil kiezen.
  Toch maar niet dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *